En
Damià estava content com unes pasqües. El primer dinar amb els pares al pis de casat
estava essent un èxit. Tot eren bones cares i compliments. La conversa fluïa
distesa i
farcida de banalitats. La mare no havia criticat la decoració boho chic de
l’apartament, ideada
per l’amfitriona, ni tampoc cap dels plats que la nora havia cuinat. Aquesta,
per la seva
banda, s’havia abstingut de proferir comentaris desagradables dirigits a la
sogra.
La
trobada era per celebrar el sant d’en Damià, i, de passada, restablir les
relacions entre
sogra i nora. Durant el festeig la tibantor entre les dues dones va pujar com
un bolado per
convertir-se en enemistat manifesta en el moment dels preparatius pel casament.
En
un moment de la vetllada, Pare i fill s’ho van fer venir bé per coincidir a la
cuina. —Prou bé, tot, no? —va comentar l’Eduard.
—I
tant. Les hores que hem invertit a mentalitzar-les, han valgut la pena —va
afegir en
Damià.
—Han
fet les paus —va apuntar el pare—, perquè abans-d’ahir a la tarda l’Helena era
a casa nostra. La vaig veure sortir quan jo tornava de jugar a la botifarra.
—Doncs
no me n’ha dit res — va advertir el jove.
La
majoria dels fills únics tenen una relació molt estreta amb les mares, però en
Damià havia
estat una criatura emmarada al màxim. I la Roser tampoc havia volgut tallar mai del
tot el cordó umbilical. Potser, a causa d’aquest lligam tan fort, en Damià, es
va enamorar
de l’Helena. Tenia molts trets de caràcter semblants a la mare; i fins i tot,
una certa
retirada física. Aquestes similituds, per contra, van ser l’esca del conflicte,
perquè ambdues
marcaven terreny com lloques quan coincidien. I competien sense treva per atraure
l’atenció del xicot. En canvi, a ell li queien les ales del cor quan elles es
barallaven.
—Què
hi ha, per postres? —va preguntar en Damià amb una rialla que indicava que, tot
i saber del cert que hi havia, es delia perquè el sorprenguessin.
—Quines
coses de demanar —va replicar l’Helena a l’instant—. Crema, rei. Com a tu
t’agrada pel teu sant—. Dit això, va posar a sobre la taula una plata amb les
postres preferides del marit.
Hi
va haver un llarg segon de silenci al menjador. Aquesta sortida no estava pas
al guió pactat. De cop i volta, l’ambient es va carregar d’electricitat.
—No
havíem quedat que la duia jo, la crema? —va dir la sogra amb un to de veu que
hagués congelat el cor d’un volcà en erupció.
Les
dues dones es miraven de fit a fit amb posat amenaçador, mentre que els dos
homes no sabien on posar-se. L’esperança de distensió, corria seriós perill
d’esvair-se.
—Doncs,
vet-ho aquí, que ara en tenim dues plates —va replicar l’Helena, més tensa que
el cul d’un ninot.
—Us
en guardeu una per sopar —va intercedir el pare— o per demà dinar.
Una
llambregada fulminant de la Roser va ser suficient perquè l’Eduard entengués
que la seva opinió era irrellevant, i valia més que clogués el bec.
—Saps,
Damià, què haurem de fer? —va apuntar l’Helena—. Tasta-les totes dues, i ens
dius, a parer teu, quina t’agrada més. La que t’he fet jo o la d’ella.
Al
jove marit, la camisa no li tocava al cos i el front se li havia poblat de
perles de suor freda. En només un instant, havien passat de la pau al llindar
de l’hecatombe nuclear. I l’inici de les hostilitats definitives depenia d’un
veredicte que havia de prendre ell. Una decisió amb parany, perquè qualsevol de
les sortides possibles deixaria seqüeles. Si triava la crema de l’Helena, la
Roser no tornaria a posar els peus a casa seva. Però si, per contra, escollia
la de la seva mare, dormiria al balcó fins a les noces d’or.
Quan
va fer la primera cullerada, en Damià, va tenir feines a encertar-se la boca,
de tant com li tremolava el pols. Un cop a dins el pap, la crema de l’Helena va
resultar deliciosa. Amb aquella textura espessa que a ell tant li agradava. Amb
el punt just de dolç per no embafar i amb el perfum de llimona que la feia
irresistible, que omplia el paladar i n’allargava el gust fins després
d’haver-la fet baixar gola avall.
—Ara
beu un xic d’aigua —va dir la Roser amb un posat hieràtic que esgarrifava—i, en
acabat, tasta la meva.
Abans
de posar-se-la a la boca, el noi ja va reconèixer el perfum de la crema de la
seva mare. Aquell aroma apetitós que el remetia a cada dia del seu sant d’ençà
que tenia ús de raó. I un cop tastada, gairebé li salten les llàgrimes de
l’emoció. Era un sabor plaent, exquisit, que li eixamplava el cor i li
reconfortava l’ànima. Totes les papil·les gustatives li deien que allò era casa
seva.
—Estimat,
quina t’ha agradat més? — va inquirir l’Helena, fent-lo tornar a la realitat.
Quan
en Damià va obrir els ulls, tenia a les dues dones que amava al davant,
observant-lo
amb posat circumspecte, esperant la seva sentència. En aquell moment l’home
haguera donat un ronyó per tenir un botó que els fes desaparèixer d’allà i el
tornés a materialitzar a anys llum de distància. Com el que duen els
protagonistes de Star Trek.
—Em
poseu en un compromís —va protestar ell—. Totes dues són molt bones i m’han
agradat molt.
—Però
segur que una t’haurà agradat més que l’altra —va afegir la Roser, carregant
tot l’èmfasi en el més.
—T’hauràs
de decidir, Damià. —va reblar l’Helena—. És molt important per a nosaltres.
—I
sí no em veig capaç?
—No
crec que sigui tan difícil, home —va tallar la mare.
—Com
l’has feta? — va demanar l’Helena a la sogra.
—
Amb la recepta de casa de tota la vida —va afegir la Roser—. Faig bullir llet
amb una
branca de canyella i dues peles de llimona. A banda barrejo quatre rovells d’ou
i cent grams
de sucre. Afegeixo la mescla a la llet, procurant batre sense parar i que mai
bulli.
Llavors
hi tiro una unça de midó, que abans he desfet en un raig de llet. I remeno i
remeno fins
que s’espesseix. Per provar que està a punt, tiro una gota al marbre i si, en
passar el dit,
me l’emporto tota, apago el foc i aboco la crema a una plata planera perquè es
refredi.
—Damià,
vinga va, que sembles sompo —va intervenir l’Helena—. Menja-te’n una altra
cullerada, que t’ajudarà.
El
xicot, submís, es va menjar quatre porcions de cada plata, provant de discernir
quina era
la seva preferida. Però les dues cremes eren igual de plaents i gustoses.
Mentre ell endarreria
la seva decisió, la tensió al menjador anava pujant. Les mirades de les dues dones
eren cada cop més insistents. I ell, suava com un pollastre al sol d’agost.
—Heu
empatat. Les dues cremes m’agraden molt. Moltíssim —va anunciar el jove amb un
fil de veu.
—Si
ens vols fer contentes de debò, has d’escollir, Damià. No hi ha discussió
possible. —va inquirir l’Helena, ja amb la mosca al nas.
—Encara
no m’has explicat la teva recepta, Helena —va advertir la Roser.
—He
seguit un tutorial que vaig trobar en un bloc de cuina, i s’assembla molt a la
que has explicat tu —va comentar la jove—. Canvia que en lloc de midó normal,
la fa amb midó de blat de moro, i la pela de llimona, la substitueix per
essència de llimona líquida. També fa servir canyella en pols, en comptes d’en
branca.
—Midó
de blat de moro? Que vols que t’hi digui —va replicar la sogra—. I n’hi has
posat gaire, de canyella en pols? Em fa por que doni massa gust?
—Res,
una culleradeta de cafè, encara no —va matissar la nora.
—Digueu-me
antiga, però, sóc de l’escola d’en Santi Santamaria. M’angunieja afegir tanta
química a la cuina —va proclamar la Roser amb posat greu—. Mal aventurat.
—No
vull haver de fer aquesta tria. Si us plau —es va plànyer en Damià, mirant-les
amb ulls de xai degollat.
—Mira,
fill, ara nosaltres dues anirem a fora a fer una cigarreta. Mentrestant tu t’ho
acabes de rumiar i quan tornem a entrar, ens fas saber quina és la teva elecció
definitiva— va sentenciar la mare.
—Que
consti que jo t’he volgut ajudar —va assegurar el pare tan bon punt es van
quedar sols.
—Les
vull fer contentes a totes dues i no volen? Estic perdut, papa — va lamentar-se el
jove.
Quan
sogra i nora van tornar al menjador, es van trobar dos homes capcots i amb aire
de derrotats.
—Has
pres una decisió? —va inquirir l’Helena amb severitat.
—M’és
del tot impossible —va afirmar en Damià compungit.
—Ja
t’ho deia jo Helena, que seria incapaç d’escollir —va replicar la Roser,
dirigint-se
a la seva jove—. És un cagadubtes vocacional.
—És
que totes dues, són la mateixa, rei —va afegir l’Helena. La murrieria li va
il·luminar el rostre.
—La
vàrem fer totes dues juntes —va continuar la mare—. I a mig fer, se’ns va
acudir de fer-te una broma. Vàrem repartir la crema en dues safates per dur-les
per separat a taula i posar-te en el compromís d’haver de triar. Ens feia
gràcia veure la cara que hi posaries. I, a fe de Déu, que ha estat molt
divertit, oi, Helena?
—Molt.
Si t’haguessis vist, Damià! Si t’haguessis vist! —va afegir amb sornegueria la
jove, mentre servia crema als altres comensals.
Foto: Katherine Price |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada